Som en del av seilskipet Statsraad Lehmkuhls jordomseiling 2021-2023, One Ocean Expedition, som hadde som mål om å skape engasjement og dele kunnskap om havets viktige rolle, gikk 90 studenter fra 10 nasjoner sist uke i land på Palau, en liten øystat i Stillehavet. Etter 4 måneder på reise over Stillehavet, fra Valparaiso i Chile, der de gikk om bord 1. mai, til 22 august da de ankom Palau, har studentene deltatt på kurset SDG200 Hav, klima, samfunn. Kurset er tverrfaglig med studenter fra flere fagområder og institusjoner, og er selvsagt helt spesielt. I tillegg til solid faglig innhold om viktig aspekter relatert til de tre hovedoverskriftene, har de vært medseilere og måtte gjøre oppgaver som å stå til rors, være bøyevakt, stå på utkikk, gå brannvakt og være byssevakt. De har bodd i hengekøyer, tett på hverandre uten mulighet til privatliv. De har blitt utfordret på ulike dilemma rundt bærekraft og de har besøkt andre samfunn med ulike politisk og sosiale system.
Jeg må innrømme at de dro av gårde i slutten av april var det med litt uro jeg så dem av gårde. Så mange studenter på et 100 meter langt seilskip i 4 måneder! Det har derfor vært utrolig spennende (og betryggende!) å følge dem på ulike sosiale medier, lese om deres opplevelser, men samtidig ane mellom linjene at selv om denne reisen aller mest har vært spennende og lærerik, har den tidvis også vært utfordrende, tøff og krevende, kanskje mest på det menneskelige plan.
Vi har nå 90 studenter som tar med seg en helt unik opplevelse og læring videre i livet. De fleste har vært utenfor komfortsonen og kanskje innimellom angret litt på at de ble med. Hva den enkeltes læring og opplevelser består av er det kun den enkelte student som både vet og eier, men at seilasen har formet dem på en eller måte kan det neppe være tvil om. Hvis noen ikke har lest eller hørt det som studentene har formidlet underveis, sjekk oneocean.uib.no.
Det er mange å takke for at dette har blitt så vellykket og for at dette har godt bra og blitt gjennomført så profesjonelt: Mannskapet om bord, flere undervisere, assistenter og ikke minst studentene selv. Men en person står spesielt frem: professor Katja Enberg ved institutt for biovitenskap. Uten Katja, intet kurs. Uten Katja, ingen seilas. 90 studenter med en unik erfaring både faglig og menneskelig fra seilas over Stillehavet på en seilskute.
1 thought on “En seilas som gir minner for livet”