En seilas som oppfyller flere mål – samtidig

Forrige uke la Statsraad Lehmkuhl ut fra Valparaiso i Chile, og er nå på vei over Stillehavet med 90 (heldige!) studenter om bord. Professor Katja Enberg ved Institutt for biovitenskap har i lang tid arbeidet med detaljene og har det operative ansvaret for det faglige om bord.

Kurset SDG200 hav-klima-samfunn er et kurs som gir 30 studiepoeng, og som skal gi studentene innsikt og kunnskap:

  • Hvordan vi kan bruke og verne havet
  • Forståelse av de underliggende fysiske prosessene som styrer klimavariasjon
  • Bærekraftsutfordringene sett i sosial, kulturell, og juridisk kontekst

I tillegg er jo kurset en unik innføring i seiling, sjømannskap – og ikke minst samarbeid. Alle studentene er også medseilere som går skift og står til rors, er bøyevakt, står på utkikk, går brannvakt eller er byssevakt.

Selv om kurset er et enkeltstående kurs, er kurset en del av en helhet: FNs generalforsamling besluttet i 2017 at tiåret fra 2021 til 2030 skal være FNs havforskningstiår for bærekraftig utvikling.

Vi er nå inne i det andre året av havforskningstiåret. Med mål om å heve kunnskapen om havet gir kurset og seilasen med Statsraad Lehmkuhl en unik mulighet til å formidle kunnskap, øke synlighet og fremme viktigheten av et sunt hav – også for fremtidige generasjoner.

På institusjonelt nivå har UiB ansvar for SDG14 – Livet i havet med hovedmål om å bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling. Vi har mange planer og aktiviteter som støtter opp under arbeidet med SDG 14, og One Ocean seilasen er en av disse.

For fakultetet og UiB er kurset ikke et enkeltstående kurs, men del av en gruppe kurs (med SDG kode) der bærekraft er integrert i emner og program. Kursene kjennetegnes også i stor grad av studentinvolvering, aktive læringsformer og fokus på å involvere studenter i forskning.

I ukene fremover vil ti av studentene som er om bord – og som har vært så heldige å få jobb som havambassadører – både formidle det faglige og det sosiale livet om bord.

Målet er at flest mulig på UiB og ellers rundt i landet kan ta del i turen – selv om vi sitter på land.

Så nå kan dere følge med på alle sosiale medier (og gjerne dele videre!). Du kan følge UiB på jordomseilingen på denne nettsiden:

Måleinstrumenter settes ut under toktet.

 

2 thoughts on “En seilas som oppfyller flere mål – samtidig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *