Bilde fra allmøte med fakultetsadministrasjonen

Allmøterunde: Strategiske veivalg og økonomistyring

De to siste ukene har jeg hatt gleden av være på den årlige allmøterunden til alle enhetene på fakultetet. I den forbindelse dukker det alltid opp gode og tildels likelydende spørsmål som jeg antar flere kan ha interesse av å høre. To av disse var strategiske valg for fakultetet, samt økonomi, og jeg går derfor litt inn på disse under.

Da fakultet vedtok ny strategi i fjor, «Et realfaglig kraftsentrum», stadfestet fakultetsstyret at vi fortsatt skal bygge på nysgjerrighetsdrevet og grensesprengende forskning, og vi skal drive forskingsbasert utdanning. I tillegg står det fast at vi skal ha en disiplinbasert instituttstruktur, men selvsagt samarbeide på tvers av fag og disipliner der det er relevant. Dette er vår felles grunnmur, og det er den vi skal bygge videre på når vi nå møter strammere økonomiske tider. Hvordan vi bygger er det i stor grad dere i fagmiljøene og instituttene som avgjør. Det er dere som kjenner fagfeltene best og i felleskap kan vurdere og bestemme hva som skal og bør prioriteres, og hva som må nedprioriteres i møte med gjeldende økonomiske situasjon. Det krever velkvalifiserte vurderinger, både rent faglige, men også fagstrategiske. En slik kan være om fagfeltet er tilstrekkelig dekket andre steder.

En viktig premiss med tanke på strategiske valg, er at UiB ledelsen har besluttet at ingen skal sies opp ved UiB. Det betyr at instituttene må tenke i 10-15-20 års perspektiv, for å få til de dreiningene og endringene en vil oppnå gjennom naturlig avgang, strategiske valg og økonomiske prioriteringer.

Nettopp økonomi og økonomiske rammer diskuteres for tiden mye i vår sektor. Kutt og relativt sett svakere budsjetter enn foregående år er realiteten. Men! samtidig som grunnbevilgningen ikke dekker like mye som den gjorde tidligere, har vi flere muligheter for å øke eget handlingsrom. De tre mest nærliggende er:

  • Økt studentgjennomføring
  • Økt ph.d. gjennomføring
  • Økt bidrags- og oppdragsfinansiering (BOA)

I dag slutter 25 – 35 % av de som begynner å studere hos oss i løpet av det første året og kun rundt 50 % har fullført bachelorgraden etter 4 år. Det påvirker både studiemiljøet og budsjettet negativt. Forskningsbasert studentaktiv læring kan motvirke begge utfordringene, og i tillegg øker det læringsutbyttet til studentene våre. Gjennom STEM education research center (SERC), som ledes av Sehoya Cotner, tidligere leder for SFUen BioCEED, tar fakultetet nå et ekstra tak i gjennomføringsproblematikken. For å illustrere hva dette kan bety i kroner og øre: hvis alle som begynner å studere hos oss fullfører bachelorgraden på normert tid, ville det gitt fakultetet ca. 33 millioner kroner i ekstra inntekt årlig!

Bidrags- og oppdragsfinansiering (BOA) er det andre eksempelet jeg vil løfte frem knyttet til å øke instituttenes inntekter. Jevnt over gjør vi det godt på BOA, og vi har mange dyktige forskere og forskningsmiljø som konkurrerer helt i toppen. Dette gjenspeiles blant annet i den siste infrastrukturtildelingen der vi fikk innvilget fire søknader. Når det gjelder FRIPRO som i år har gått over til å ha løpende frist, ser vi at vi leverer færre søknader enn tidligere. Heldigvis har fakultetet fått fire av fem tildelinger som har gått til UiB, og BIO har tre av de fire. Gratulerer så mye til alle som har fått! Det viser at vi leverer en kvalitet som burde resultere i at flere fra våre sterke forskningsmiljø faktisk søker!

Det kommende året vil mange kollegaer legge ned et stort arbeid med søknader til Senter for fremragende forskning (SFF). Så langt har 13 mulige søkere meldt seg hos oss, og vi har ikke lukket døren for nye initiativ. Er det noen som fremdeles ønsker “å melde seg på” må det relativt kjapt tas en fot i bakken med instituttledelsen ved ditt institutt. Vi tror det kan bli mange spennende forskningsspørsmål som vil utvikles gjennom gode prosesser.

På vårt fakultet nettobudsjetter vi ut til instituttene. Derfor er det instituttene selv som må gjøre de viktige strategiske valgene og økonomiske prioriteringene for å skape en bærekraftig økonomi. Vi følger tett opp det gode arbeidet som gjøres, bl.a. har flere institutt hatt en gjennomgang av studieportefølje, fortetting og tett søknadsoppfølging for å skape BOA. Vi kan også glede oss over at det stadig kommer inn BOA prosjekt. Ikke minst gleder vi oss stort over de 4 infrastrukturprosjektene vi fikk siste uke i tillegg til de 4 innvilgede infrastrukturene vi er partner i. Det er all grunn til å være optimistisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *