Det er flere grunner til at EU liker vår satsing på energiomstilling

ERC er kronjuvelen i det europeiske forskningssystemet, og det er stor prestisje knyttet til hver tildeling.

Smilende professor Saket Saurabh forsøker å spise kake og drikke Prosecco mellom en interessert professor Fedor Fomin og overlykkelig instituttleder Pinar Heggernes. (Foto: Helge Dahle)

Torsdag forrige uke feiret vi at vår egen informatikk professor Saket Saurabh har fått sin andre ERC-tildeling. Saket har fra før av en ERC Starting Grant. I tillegg kan vi også glede oss over at Stijn De Schepper, ved Bjerknessenteret og NORCE, var en annen av ni norske forskere som fikk tildelt Consolidator Grants fra det Europeiske forskningsrådet (ERC).

Vi gratulerer Saket og algoritme-miljøet ved Institutt for informatikk, med en ny ERC som skal gjøre «Big Data» til «Small Data».

Dette er utrolig kjekt, og jeg er stolt over at vi har så gode forskere innenfor et fagområde hvor det blir satset enormt.

I forlengelsen:

I forrige uke var jeg i Brussel. Sammen med en liten delegasjon informerte vi om UiBs satsing på Klima og energiomstilling, med vekt på energiomstilling.

Vi var innom European University Association (EUA), hvor vi møtte forsknings- og innovasjonsdirektør Lidia Borrell- Damián, European Energy Research Alliance (EERA). Vi snakket også med Secretary General Adel El Gammal. Til slutt møtte vi forskningsråd Are Straume i den norske EU-delegasjonen.

Vi fikk veldig positiv tilbakemelding hos alle tre på at UiB tenker tverrfaglig og mobiliserer forskningsmiljøer fra hele bredden av universitetet i satsingen.

Forskningsråd Straume var også opptatt av at vi burde samarbeide nasjonalt for å nå fram i EU-systemet med satsingen vår.

Det viktigste budskapet vi likevel kan ta med tilbake er hvor opptatt EU-systemet er av det de kaller «mission-oriented research and innovation».

Tankegangen springer ut fra Mariana Mazzucato sin rapport til EU-kommisjonen: «Mission-Oriented Research & Innovation in the European Union».

Den er viktig fordi:

Den vil prege den norske tenkemåten i regjering og forskningsbyråkrati. Derfor må vi adoptere denne måten å tenke på.

Kort fortalt går «mission-oriented research and innovation»  ut på at vi setter oss store mål, så følger vi på med alt vi trenger av forskning, utvikling og innovasjon for å nå målet.

Kennedys «man on the moon»-tale som ledet til Apollo-programmet, er et eksempel på et stort mål som fikk enorm betydning for amerikansk forskning og innovasjon. Et annet eksempel er Mission: Plastic Free Ocean, som vil kreve langt mer enn forskning på nye, nedbrytbare plasttyper eller teknologiske oppsamlingsmetoder for plast som alt flyter i havet.

At Brussel roser UiBs satsing på energiomstilling, skyldes nok at at dette er en satsing med et stort mål: Å bidra til å omstille samfunnet slik at vi kan nå klimamålene gjennom forskning, utdanning og samarbeid på tvers av fag og sektorer.

Vi er opptatt av samarbeid på tvers av fag og sektorer i forskning, utdanning og innovasjon.

Det skal vi bruke videre når vi spisser budskapet mot andre aktører.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *