Bilde av Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe som får omvisning på kjemilabbene til UiB. Dekan Gunn Mangerud innfeldt bilde

Tiden flyr når en jobber med høyere utdanning

Neste uke er det påske, og vips så har vi vært igjennom en fjerdedel av året!  
Hvor ble tiden av, og hva har vi gjort?

Et viktig og synlig arbeid er strategiarbeidet. Vi har lagt en solid strategi for fakultet og vi har satt oss ambisiøse mål som strekker seg frem mot 2030. I år har vi også oversatt hele strategien til engelsk slik at alle kan lese hvilke mål vi har satt oss og hvor vi er på vei. Nå som den sentrale UiB strategien og fakultetets strategi er vedtatt, gleder jeg meg til å høre og lese instituttenes strategier, prioriteringer og satsinger. Som jeg også sa da vi var rundt på allmøterundene: Det er på instituttnivå, nærmest fagmiljøene, de viktigste prioriteringene og målsetningene settes.

En annen viktig sak som har hatt vind i seglene så langt i år er Nygårdshøyden sør. Dialogen med departementet har vært tett og vi har gjort flere grep for å gjøre utviklingsprosjektet kjent for allmenheten. Sist uke arrangerte vi et vellykket frokostmøte sammen med Bergen Næringsråd med 130 deltagere, og tilbakemeldingene var utelukkende positive. Særlig de ambisiøse målsetningene, forankringen, byutviklingspotensiale og muligheten for å sette en statlig standard for gjenbruks-byggeprosjekt ble trukket frem. På mandag denne uken hadde UiB også besøk av Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), han fikk blant annet en omvisning hos oss og ble gode informert om prosjektet. Vi håper og tror på positive nyheter for oppstarten av Allégaten 64 over påske, og håper også at det ikke er langt frem før vi kan se at forprosjekt for rehabilitering av Realfagbygget og Fysikkbygget kommer i statsbudsjettet.

Apropos Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe: han la også nylig frem Utsynsmeldingen, en melding det var knyttet mye spenning til. Meldingen er stor og inneholder flere større og mindre grep vi enda ikke vet konsekvensene av. Hvorvidt de positive delene veier opp for de mer utfordrende, er det for tidlig å si noe om. På den ene siden er det f.eks. positivt at regjeringen ønsker å satse på IKT og utdanninger som er relevant for det grønne skiftet, på den andre siden så vet vi ikke noe om hvordan dette vil bli håndtert i praksis og hvordan endringene i finansieringssystemet slår inn. En hovedbekymring fra min side er forslaget om at insentivene for forskning tas bort. Alle vet at insentiv virker. Det kan tolkes som et signal om at forskning nedprioriteres. Det er derfor viktigere enn noen gang at vi fortsetter det gode arbeidet med BOA, utvikling av våre forskningsbaserte studietilbud, osv.

Før vi for alvor dykker ned i detaljene av Utsynsmeldingen, så blir det en velfortjent påskeferie for alle sammen. For de kriminteresserte er påsken høysesong, og i år feirer vi 100 års jubileet for boken Bergenstoget plyndret i natt!, boken som regnes som selve opptakten til fenomenet «påskekrim» i Norge. Jeg håper dere får en god, avslappende og for de som ønsker det, en spennende påske. Enten en tilbringer påsken på fjellet, ved sjøen eller i byen – lad batteriene og nyt fridagene!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *