2024 har vært nok et begivenhetsrikt år i vår sektor, med til dels store omveltninger. Allerede knappe tre uker inn i det nye året gikk daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch av, og fire dager seinere ble Oddmund Hoel tredje statsråd for vår sektor i løpet av en treårs periode. Hoel kom riktignok ikke helt «utenfra», men for tredje gang ble det nye «bli kjent runder» og tid som måtte brukes for å etablere relasjoner til nok en statsråd.
Selv om Hoel er ny i statsrådsstolen, videreføres sittende regjerings stramme utdannings- og forskningspolitikk. Budsjetter med lavere økning enn lønns- og prisvekst, samt nye oppgaver og innføring av kostnadskrevende tiltak som krav til norskopplæring for våre utenlandske ph.d. og postdoktorer, flytter midler vekk fra våre kjerneoppgaver. Av langsiktige endringer som er prinsipielle og dermed mer bekymringsfulle, er uthulingen av gratisprinsippet. Det begynte i fjor med skolepenger for internasjonale studenter utenfor EU og fortsatte i år med at studenter må betale for å ta opp igjen eksamen. Dette er en utvikling jeg ser på med bekymring. Generelt mener jeg at det er i usikre tider som nå Norge trenger å styrke både forskning og høyere utdanning.
Til tross for at vår sektor verken får den oppmerksomheten eller de budsjettrammene vi ønsker, og det satses mindre på vår sektor sammenlignet med våre naboland, gjøres det svært mye solid arbeid på fakultetet. Vi har en stor bevilging som vi forvalter godt, og vi tiltrekker oss godt med eksterne midler, en nødvendighet i fag som våre. Vi hadde et fantastisk tilslag på infrastruktursøknadene våre, og vi henter hjem en stor andel av UiBs FRIPRO tilslag. Vi er også kontinuerlig ute og søker prosjekter. Vi posisjonerer oss nå for å bedre synliggjøre oss innen det polare, og er svært glade for at Bjerknessenteret endelig har fått fast bevilgning over statsbudsjettet. Det vil gi norsk klimaforskning et solid fundament for årene som kommer!
Et annet område der det gjøres solid arbeid er kvalitetsarbeid knyttet til utdanningene våre. Vi har f.eks. gjort gode grep for førsteårsstudentene ved å etablere «Mattestuen», som er godt besøkt. Masterprogrammene våre har god søkning og vi jobber hardt med å tiltrekke oss gode søkere til våre bachelor og integrerte masterprogram. Økt faglig utbytte og gode undervisnings- og vurderingsmetoder er fortrinn som vi må fremheve. Det er derfor svært gledelig at BIO i år fikk Ugleprisen for sitt arbeid med student postersymposium, et konsept vi ønsker å utvide til å gjelde hele fakultetet.
Mye godt arbeid har også i år blitt lagt ned for å opprettholde og styrke vår realfaglige kraft både innen forskning og utdanning. Fakultetets nye navn har blitt godt mottatt av samarbeidspartnere og næringsliv. I tillegg jobbes det godt med NGHS og vi er glade for at Griegakademiet kom inn på statsbudsjettet med 10 millioner. Selv om vi gjerne skulle sett at det ble bevilget mer, skal vi sammen jobbe fremover for å realisere UiBs to viktigste arealprosjekt.
Til slutt så vil jeg benytte anledningen til å rette en stor takk til dere alle for innsatsen i året som har vært. Vi har mye å være stolte av! Jeg håper at vi kan inspireres av hverandre, av alt som går bra både av stort og smått og håper vi fostrer en kultur der vi utøver raushet og viser omsorg med kollegaer når det trengs.
Med det så ønsker jeg dere alle noen velfortjente feriedager og ser frem til et fortsatt godt samarbeid med alle deler av fakultetet i 2025.
Ønsker hver og en av dere en riktig god jul og et godt nytt år!