Forrige uke fikk det nye fakultetsstyret og instituttledergruppen en svært inspirerende presentasjon av bioCEED, som er vårt senter for fremragende utdanning (SFU). Deretter fikk vi høre om iEarth-søknaden som nesten nådde opp i kvalifiseringen om å få SFU status i år.
BioCEED har vært en pådriver for å tenke nytt om utdanning ved vårt fakultet, og har fått velfortjent oppmerksomhet bl.a. i stortingsmeldingen om kvalitet i høyere utdanning (Meld. St. 16 (2016-2017), Kultur for kvalitet i høyere utdanning).
IEarth har klare ambisjoner om å trenge gjennom nåløyet og få tildelt SFU-status ved neste korsvei, og med et tydeligere søkerkonsortium er det store sjanser for at de lykkes. I alle fall blir søknaden fulgt nøye opp framover av UiB og NOKUT.
En nyttig refleksjon som ble gjort i møtet gikk på forskjellen i filosofi mellom de to sentrene. Mens bioCEED i stor grad dreier seg om hvordan en utdanner og skaper et godt læringsmiljø, har iEarth en klar idé om hva utdanningene i geovitenskap skal endres til. Kanskje ikke så rart når søkningen til de typiske petroleumsutdanningene ved fakultetet er dramatisk redusert de siste årene.
Samtidig ser vi daglig behovet for kandidater med god geovitenskapelig kompetanse innen en rekke nye områder som vi ikke tenkte på for noen år siden. Vi må heller ikke glemme at den norske petroleumssektoren fortsatt vil trenge gode geologer og geofysikere i mange år framover.
Kvalitetsmeldingen understreker allerede i innledningen at studentene må få en utdanning som er relevant for arbeidslivet.
Jeg tror det er to faktorer som er viktige for at vi skal utdanne kandidater samfunnet etterspør, og som vi kan levere på:
For det første må vi gi gode kunnskaper i basalfagene matematikk, fysikk, kjemi og informatikk. Dernest må vi styrke nærheten til nærings- og samfunnsliv i våre utdanninger. Studentene må ut i praksis! SFU-ene og de nye sivilingeniørprogrammene vi har startet blir viktige pådrivere for disse endringene.
Torsdag 12. oktober legges regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 fram for Stortinget. Da får vi signal om hva UiB kan vente seg neste år. Ikke minst er vi spente på hvordan regjeringen planlegger å følge opp marin samlokalisering i Bergen.
Dette blir kanskje årets viktigste dokument for vårt fakultet!