Finnes det vitenskapelige bevis for at nissen finnes?

Fredag 21. desember, kl 23:23 «snur solen», og vi går mot lysere tider. Mer korrekt kan vi si at vintersolverv er det tidspunktet i året hvor den nordlige halvkule heller lengst fra solen, slik at solen får den lavest mulige banen over horisonten.

Hvorfor julenissen har funnet ut at dette er et gunstig tidspunkt for å reise rundt i verden for å dele ut gaver vet ikke jeg, men en rekke andre spørsmål knyttet til julenissen har gode vitenskapelige forklaringer.

Kirsebærblomstring i Jahnebakken 13. desember. (Foto: Helge K. Dahle)

De siste ukene synes jeg det har vært jevnt kaldt i Bergen. En sjekk på yr.no viser at gjennomsnittstemperaturen har vært 3,3 grader siste 30 døgn som er normalen for årstiden.

Midt i kulden og mørke har et av kirsebærtrærne i Jahnebakken, funnet ut at dette er tidspunktet for å blomstre.

Førsteamanuensis Anne Bjune ved Institutt for biovitenskap var på NRK Hordaland den 13.desember for å forklare fenomenet.

Hvilke «følelser» et tre har som kan finne på å blomstre i denne årstiden, synes likevel jeg er et nesten like stort mysterium som at julenissen finnes, selv om han nok er der ute et sted.

På mange områder er Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet det beste realfagfakultetet i Norge.

Hvorfor det er slik er ikke et mysterium.

Det skyldes at vi har dyktige folk i alle deler av organisasjonen, fra internasjonale toppforskere, dyktige studenter, til solid kompetanse i tekniske og administrative stillinger.

Det gjør meg trygg på at vi skal gjøre det godt og være attraktive også i 2019.

De neste ukene håper jeg at alle dere dyktige MatNat-folk får en velfortjent ferie.

På vegne av hele fakultetsledelsen ved fakultetet vil jeg bruke dekanbloggen til å ønske dere alle en riktig god jul og et godt nyttår!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *