Alle kan google. Det vanskelige er å formidle konsekvensene av fakta

Under årets bachelorseremoni hadde jeg gleden av å dele ut fakultetets første formidlingspris til Inga Strümke, Institutt for fysikk og teknologi.

Prisen er opprettet av fakultetsstyret for at flere ved fakultetet skal la seg inspirerer til å ta formidlingsoppdraget alvorlig. Statuttene for Den store formidlingsprisen sier at utmerkelsen skal gå til en person som:

«inspirerer til å ta formidlingsoppdraget alvorlig. Prisvinneren skal strekke seg langt for å bidra til å opplyse samfunnet, skape debatt, synliggjøre forskning ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet, stimulere til formidling eller på annen måte være en viktig bidragsyter til kunnskapsspredning og samfunnsdebatt.»

Inga er en nyutdannet PhD-kandidat ved fakultetet som virkelig har tatt formidlingsoppdraget alvorlig. Jeg har hørt Inga i Abels Tårn 22.02.19 og i vår egen podcast UiB Popviten.

Abels tårn (Faksimile: NRK)

Det anbefaler jeg alle å gjøre! En av de som har nominert Inga skriver at:

«Inga har engasjert seg i formidling helt siden hun begynte på UiB, og hun har truffet veldig bredt; barn, voksne, potensielle studenter og intellektuelle: Hun har forklart relativitetsteorien i magasinet Minerva, har skrevet avisartikler, f.eks om deteksjonen av gravitasjonsbølger for Bergens Tidende, hoppet rundt på en trampoline på TV-programmet NRK Newton og forklart gravitasjonsbølger for barn.»

Inga er en uredd stemme, som tør å formidle vanskelig tilgjengelig stoff for et bredt publikum. Det gjør hun med et naturlig talent og stor entusiasme.

I sin tale til våre bachelor-kandidater, snakket Inga om hvor viktig det er å bruke den stemmen en har i samfunnsdebatten. Det viktige er ikke om vi vet hvor mange lysår det er til Andromeda-galaksen. Hun fortalte at hun i direktesendingen hadde kommet til å si at galaksen lå 100 ganger lengre unna enn den egentlig gjør. Slike fakta kan alle google seg fram til, og hun fikk selvsagt kritikk i kommentarfeltene.

Men:

Det viktige er at vi greier å formidle konsekvensene av fakta. Det er det som er vanskelig, og det er derfor vi trenger kunnskap.

Jeg håper at det er mange ved fakultetet som lar seg inspirere av Inga, og finner sin formidlingsstemme!

Dette er vårsemesterets siste blogginnlegg. Jeg vil benytte anledningen til å ønske alle en god sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *