Når det stygge egentlig peker mot noe vakkert i framtiden

BTs lesere har kåret byens styggeste bygg. Rådhuset topper listen, men på listen over Bergens arkitektoniske så kalte misfostre kom vår «brutalistiske perle» Realfagbygget på syvende plass. Det var også sisteplass på listen med kun 7,6 prosent av stemmene.

Hva et flertall mener om estetikk og smak, vet vi forandrer seg over tid. På 50-tallet mente mange at Bryggen burde rives for å gi plass til datidens tenkning om moderne og hensiktsmessig byutvikling.

I dag er den gamle bebyggelsen vernet, og står nå på UNESCOs verdensarvliste. Noe jeg er sikker på de fleste Bergensere er glade for.

Realfagbygget er også delvis fredet. Det forteller at bygget har arkitektoniske kvaliteter vi kanskje burde verdsette mer.

Selv har jeg brukt 30 år på å venne meg til at bygget egentlig er ganske flott.

Jeg synes heller ikke Realfagbygget har noe å gjøre på en liste over byens styggeste bygg. Til det har vi alt for mye dårlig arkitektur å velge i mellom de syv fjell.

Rett nok er Realfagbygget bygget i grå betong og det er massivt.

Men hvordan skulle arkitekten ellers ha løst problemet med å få 47.000 kvadratmeter til å gli inn i et nokså spesielt urbant område?

Jeg synes det er gjort på en elegant måte. Bygget skjermer Nygårdsparken fra Allegaten på en fin måte med naturmurer og beplantning. Lamellene på fasaden bryter ned det massive inntrykket bygget kunne ha gitt.

Videoen under forklarer noen detaljer du kanskje ikke har lagt merke til i det daglige?

Når planene for den sydlige delen av Nygårdshøyden er realisert med nytt teknologibygg (EnTek), rehabilitering av Geofysen og det store rehabiliteringsprosjektet for Realfagbygget – blir dette området en spennende inngang til UiB fra sør.

Inntil disse store prosjektene er realisert, har jeg flere ønsker for hvordan vi kan utvikle Realfagbygget:

  • Jeg håper vi får flere områder med samme kvalitet som Læringssenteret i bygget. Læringssenteret har erstattet triste og lite brukte leseplasser i den gamle salen – talende nok kalt «Hangaren» – med et populært og godt læringsmiljø.
  • Jeg ønsker at Stort auditorium og andre forelesingssaler kan erstattes med moderne undervisningsrom, slik vi alt har fått til noen steder i bygget.
  • Jeg ønsker meg en innbydende kantine i andre etasje som blir naturlig møteplass for både studenter og ansatte og som holder til i bygget. Dette har en fått til ved inngangen til Læringssenteret med den koselige kaffebaren som er plassert der.
  • Jeg ønsker at bygget blir åpnet mot Nygårdsparken slik at vi kan gå direkte fra midten av Realfagbygget og inn i den flotteste parken i Norge.

Dette, og mange andre små og store tiltak kan gjøre Realfagbygget til et moderne og attraktivt forsknings- og undervisningsbygg for relativt lave investeringer.

Så håper jeg den kostbare, men høyst nødvendige tekniske opprustningen av bygget også vil skje så fort som mulig.

Når vi har utviklet campus i tråd med store og små byggeplaner, kommer området fra Realfagbygget til Geofysen til å framstå som et helhetlige og spennende område for naturvitenskaplig og teknologisk utdanning og forskning.

Og det vil være veldig bra for kunnskapsbyen Bergen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *