Fakultetets vårseminar peker på en rekke utfordringer vi har tenkt å gjøre noe med

Vår forskning og utdanning må bli enda mer samfunnsrelevant og opptatt av bærekraft. Dette var et hovedbudskap under fakultetets årlige vårseminar i strålende solskinn på Solstrand like før påske.

Ved årets samling deltok nesten hundre kollegaer og eksterne gjester for å høre på spennende foredrag og delta i gode diskusjoner om fakultetets framtid og veivalg. Vi fikk en gjennomgang av både SFI-skisser, kunnskapsklynger og hvordan vi kan forholde oss til medier og vitenskapsskepsis i en tid hvor ikke alt foregå lineært på NRK.

Klimaforsker Jostein Bakke fortalte mer om konsekvensene av å stille opp i NRK-serien «URO». Sammen med en klimaskeptiker og programleder Leo Ajkic dro han opp på Folgefonna for å vise hvor mye is som har forsvunnet siden 1940. I etterkant måtte han bruke mye tid på argumentere mot andre forskere og ikke minst forholde seg til mer eller mindre saklige kommentarer i sosiale medier. For å få gjort andre ting, valgte han å sette strek.

Leo Ajcik og Jostein Bakke tar prøver på Island. (Foto: Pandora film)

Direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret bekreftet at det er blitt mer akseptert å hetse forskere som legger fram vitenskapelige funn. Når det blåser forsøker fagmiljøet å være støttende og til en viss grad ta til motmæle mot kritikken.

Likevel: Don’t feed the trolls og gi seg i tide er gode råd å ta med seg.

I foredraget «Hvorfor vil Equinor samarbeide med MatNat» utfordret sjefforsker ved Equinor, Kjetil Skaugset, oss på at vi må stille oss store mål, og heller tørre å feile. Vi er ikke en vanlig produksjonsbedrift, og derfor er det viktigere med høye mål enn at vi når dem alle sammen, mente han.

Dette er vel egentlig et budskap både til forskere og gründere. De som aldri feiler har ikke store nok ambisjoner, og finner aldri ut hvor langt de kan nå. Det minner meg også om et sitat jeg tror stammer fra Vilhelm Bjerknes. Da han skulle tilsette en vitenskapelig assistent valgte han bort den formelt beste kandidaten med begrunnelsen at «han var for redd for å feile».

At forskningen og utdanningen må bli mer relevant for samfunnet og mer opptatt av bærekraft, betyr likevel ikke at fakultetet ikke har lang tradisjon for dette. Vi er også relevante i dag. Ingen grunn til svartsyn.

Stemning på Solstrand var positiv og optimistisk, og vi fikk mange eksempler på hvor godt vi alt samarbeider med samfunnet rundt oss. Realfagene er nødvendige for å finne løsninger på store utfordringer.

Men vi kan fortsatt bli bedre og tydeligere på at samfunnet er viktig for oss – og at vi er viktig for samfunnet!

At UiB har fått ansvar for bærekraftmål 14, «Livet under vann», forplikter oss som institusjon og fakultetet. Da er det fint å vise til at vi alt har opprettet flere kurs i bærekraft ved vårt fakultet.

Jeg synes vår marine dekan har skrevet en god kronikk i Tekfisk om mye av det samme: «- Vi skal vise at havnæringene deler ungdommenes engasjement for bærekraft».

Et høydepunkt i løpet av vårseminaret var da rektor Dag Rune Olsen delte ut diplom til to fremragende undervisere og nye medlemmer av vårt Pedagogiske fakultet.

Christian Jørgensen og Pernille Bronken Eidesen (Foto: Jens Helleland Ådnanes)

Christian Jørgensen er professor ved Institutt for biovitenskap, og Pernille Bronken Eidesen er førsteamanuensis i arktisk biologi ved UNIS. Begge er tilknyttet bioCEED.

Jeg tolker det som et kvalitetsstempel at UNIS vil være med på vår ETP-ordning, som er en evalueringsprosess for opprykk til merittert underviser. Vår meritteringsordning viser også at vi tar god undervisning på alvor og er villig til å belønne dette.

Gratulerer til Christian og Pernille som meritterte undervisere og medlemmer av vårt Pedagogiske akademi!

I det påfølgende fakultetsstyremøtet ble professor Tor Eldevik tilsatt som instituttleder ved Geofysisk institutt etter Nils Gunnar Kvamstø.

Tor vil tiltre en gang etter ferien.

Gratulerer til Tor som påtar seg en spennende jobb ved et institutt med lange og stolte tradisjoner!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *